اشخاص حقوقی حقوق خصوصی به دو گروه تقسیم می شوند : شرکت های تجاری و موسسات غیرتجاری
شرکت را اجتماع دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی به منظور انجام عملیات تجاری و کسب سود گویند. هر گونه عملیات تجاری ناشی از تودیع سرمایه شرکاء که طبق قرارداد با تقسیم سود و زیان همراه باشد مشمول فعالیت شرکت تجاری است.
ماده 20 قانون تجارت شرکت های تجاری را مشتمل بر 7 قسم ذیل تقسیم می کند :
شرکت سهامی ، شرکت با مسئولیت محدود ، شرکت تضامنی ، شرکت مختلط غیرسهامی ، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف
اشخاصی که قصد دارند در قالب شخص حقوقی تجارت کنند یکی از انواع شرکت های تجاری را جهت شروع فعالیت خود انتخاب می کنند. در مقابل برخی از امور و فعالیت ها نظیر ارائه خدمات علمی ، آموزشی ، ورزشی ، خیریه و … می بایست در قالب موسسات غیرتجاری به ثبت برسند.
موسسات غیرتجاری موسساتی است که به جهت اموری غیر از تجارت تشکیل می شوند . به شرطی دارای شخصیت حقوقی خواهند بود که در دفتر مخصوصی که وزارت دادگستری طبق آیین نامه نعیین نموده ثبت شوند. بنابراین قبل از ثبت ، این قبیل موسسات دارای رسمیت نخواهند بود و در حقیقت از نظر قانون موجودیت نخواهند داشت.
- موسسات غیر تجاری به دو صورت انتفاعی و غیر انتفاعی تقسیم می شوند :
الف) موسسات غیر انتفاعی موسساتی هستند که هدفشان جلب منافع و تقسیم آن بین اعضاء خود نیست . مانند موسسات خیریه و انجمن های اسلامی و تخصصی و احزاب و صندوق های قرض الحسنه و گروه های سیاسی
ب) موسساتی که هدفشان جلب منافع مادی و تقسیم منافع مزبور بین اعضاء خود یا غیر باشد موسسات انتفاعی نامیده می شوند. مانند کانون های فنی و حقوقی و موسساتی که هدفشان ارائه خدمات شهری از قبیل نظافت و فضای سبز
- تفاوت های ثبت شرکت و موسسات غیرتجاری
علاوه بر مطالبی که گفته شد، از سایر تفاوت های میان شرکت و موسسه می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
_ در حالی که شرکت باید بواسطه ۲ نفر (مسئولیت محدود، نسبی، تضامنی) حداقل ۳ نفر (سهامی خاص) و حداقل ۵ نفر (سهامی عام) تشکیل شود، موسسات میتوانند تنها به واسطه یک نفر تشکیل شوند.
_ مهم ترین تفاوت در مدارک لازم جهت ثبت موسسه غیر تجاری با شرکتها در این است که ثبت موسسه نیازی به ارائه گواهی عدم سوء پیشینه برای اعضاء ندارد.
_ موسسه می تواند در تملک دولت و یا بخش خصوصی قرار گیرد.
- اقدامات ضروری پس از ثبت شرکت و موسسات غیرتجاری
به موجب قانون تمامی اشخاص حقوقی که به ثبت می رسند پس از تاریخ ثبت 2 ماه زمان دارند تا نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی و اخذ کد اقتصادی اقدام نمایند. لذا شرکت ها موسسات غیرتجاری می بایست پس از ثبت نسبت به
1. پلمپ دفاتر تجاری،
2. تشکیل پرونده مالیاتی
3. اخذ کد اقتصادی اقدام نمایند.
جهت مشاوره و اقدام ثبت شرکت و موسسات غیر تجاری با ما تماس بگیرید.
ما همواره آماده ارائه بهترین و کامل ترین خدمات به شما عزیزان می باشیم .