شرکت سهامی به عنوان کامل ترین نوع شرکت سرمایه ای شرکتی تجاری است که در آن حقوق شرکاء که سهامدار نامیده می شوند، به وسیله اوراق قابل معامله ( سهام ) مشخص می شود و صاحبان سهام فقط تا میزان آورده خود مسئول تعهدات شرکت می باشند. ماده 21 قانون تجارت شرکت سهامی را چنین تعریف می کند : ” شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است “. در شرکت سهامی شرکاء فقط صاحب سهم می باشند (Shareholders- actionnaires) و سهام شرکت های بزرگ در بورس خرید و فروش می شود و صاحبان سهام دائماَ تغییر می کنند. به این جهت به این نوع شرکت ها، شرکت های بی نام (Anonyme) می گویند، زیرا ممکن است شرکاء آن اغلب معلوم و معین نباشند. شرکت سهامی اصولاَ شرکت تجاری است. در بعضی از کشورها تشکیل شرکت به صورت سهامی به آن جنبه تجاری می دهد. قانون تجارت ایران نیز تصریح دارد که شرکت سهامی برای امور تجاری تشکیل می شود. بنابراین، امروزه این موضوع مورد قبول کلیه علمای حقوق تجارت است که شرکت سهامی صرف نظر از موضوع آن شرکت تجاری محسوب می شود، ولی صاحبان سهام شرکت سهامی به هیچ وجه تاجر محسوب نمی شوند.
ماده 4 لایحه اصلاح قانون تجارت می گوید : ” شرکت سهامی به دو نوع تقسیم می شود :
نوع اول – شرکت های سهامی عام هستند که موسسین آن ها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کنند.
نوع دوم – شرکت های سهامی خاص هستند که تمام سرمایه آن ها در موقع تاسیس منحصراَ توسط موسسین تامین گردیده است “.
نظر به اهمیت این نوع از شرکت ها، در این مقاله برآنیم تا به شرایط ثبت نام شرکت سهامی بپردازیم. خاطر نشان می شویم، متقاضیان عزیز ، در صورت نیاز به هر گونه راهنمایی در انتخاب نام شرکت می توانند با مشاورین ثبت نیک تماس حاصل فرمایند. همکاران ما در این مرکز، از طریق مشاوره دقیق و راهبردی شما را راهنمایی خواهند کرد.
نام شرکت سهامی
شرکت سهامی نام خاصی دارد که توسط موسسان انتخاب می شود و کاملاَ مجزی و مستقل از نام سهامداران است و معمولاَ با موضوع شرکت یا محل فعالیت آن ارتباط دارد ، ولی ممکن است کاملاَ اختراعی و ابداعی باشد. بعضی اوقات از حروف اول کلماتی که نام اصلی شرکت را تشکیل می دهند، مانند ک . ال. ام – اس. آ. اس- فیات – تی . – آ. ا. گ و غیره گرفته می شود. اسم هیچ یک از سهامداران نباید در نام شرکت ذکر گردد. ولی اغلب قوانین ، اختیار نام موسس اصلی موسسه یا کارخانه را که تبدیل به شرکت سهامی می شود به عنوان نام شرکت جایز می دانند. ماده 22 قانون تجارت مقرر می دارد : ” در اسم شرکت سهامی نام هیچ یک از شرکاء قید نخواهد شد. در اسم شرکت باید کلمه ( سهامی ) قید شود ” . قانون تجارت ایران با وجود آنکه قید نام یکی از شرکاء را در اسم شرکت منع کرده است. ولی در صورتی که اسم شرکت بانام یکی از شرکاء یکی یا شبیه باشد هیچگونه اثری برای آن قائل نشده است و معلوم نیست که آیا قید نام یکی از شرکاء باعث انحلال شرکت می شود یا اینکه شریک مذکور را نسبت به امور شرکت ضامن قلمداد می کند. به نظر مولف دستور مذکور یک دستور اصولی است و اثر اجرایی ندارد ، به خصوص این که ممکن است بعد از تشکیل شرکت ، سهام آن به شخص دارای اسم مشابه با شرکت انتقال یابد. در مکاتبات و اسناد تعهدآوری که به نام شرکت امضا می شود، قید نام شرکت اجباری است. تغییر نام شرکت چون مستلزم تغییر اساسنامه است ، جز با تصویب مجمع عمومی فوق العاده ممکن نیست.
قابل ذکر است مطابق با قوانین و مقررات در نام شرکت باید از اسم خاص استفاده شود. نام شرکت باید دارای ریشه فارسی بوده و در آن نباید از کلمات یا عبارات انگلیسی استفاده شود. نام شرکت نباید با شئونات و قوانین انقلاب اسلامی ایران در تضاد باشد. همچنین از به کاربردن نام های تکراری به شدت بپرهیزید.
شایان ذکر است، اشخاص حقوقی که ثبت نام پیشنهادی آن ها مستلزم اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح است باید پیش از ارائه تقاضای ثبت تاسیس به مرجع ثبت شرکت ها،به طریق مقتضی نسبت به اخذ مجوز اقدام و به ضمیمه مدارک تسلیم نمایند.
وفق ماده 4 دستورالعمل اجرایی تعیین نام اشخاص حقوقی ، مهلت اعتبار نام تاییدشده اشخاص حقوقی که منجر به ثبت و آگهی می گردند نامحدود است.در صورتیکه نام تایید شده شخص حقوقی در شرف تاسیس یا تغییر منجر به ثبت و آگهی نگردد صرفاَ سه ماه از تاریخ تایید نام اعتبار دارد.این مدت برای شرکت های سهامی عام 6 ماه از تشکیل مجمع عمومی موسس می باشد.
رضایت نتایجی از تجربه خوب مشتریان است
با متخصصان نیک ، این حس خوب را تجربه کنید…