چنانچه علاقه مند به راه اندازی شرکت تضامنی هستید و می خواهید با اوصاف اساسی آن آشنا شوید این مقاله را حتماَ مطالعه فرمایید ، چرا که اطلاعات کاملی را در اختیار شما خوبان قرار داده ایم. شایان ذکر است علاوه بر مطالعه ی نوشتار ذیل، در صورت نیاز به هرگونه راهنمایی در این زمینه می توانید با مشاورین مجرب ما در موسسه حقوقی نیک تماس حاصل فرمایید.
- آشنایی با شرکت تضامنی
شرکت تضامنی کامل ترین نوع شرکت اشخاص است. به موجب ماده 116 قانون تجارت، شرکت تضامنی، شرکتی است که در تحت اسم مخصوص برای امور تجاری بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود . اگر دارایی شرکت برای تادیه تمام قروض شرکت کافی نباشد، هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است. هر قراری که بین شرکا برخلاف این ترتیب داده شده باشد، در مقابل اشخاص ثالث، کان لم یکن خواهد بود.
شرکت تضامنی از لحاظ استحکام و اعتبار در راس تمام شرکت ها قرار دارد و شرکتی خانوادگی بوده و بین خویشاوندان نزدیک نشکیل می شود و معمولاَ هنگامی تاسیس می شود که صاحب تجارتخانه ای فوت نموده و ورثه او برای جلوگیری از انحلال تجارتخانه و به منظور ادامه کار آن، شرکت تضامنی تشکیل می دهند.
برای ثبت شرکت تضامنی مانند شرکت بامسئولیت محدود، اولاَ بایستی تمام سرمایه نقدی پرداخت و سهم الشرکه غیرنقدی نیز ارزیابی و تسلیم شده باشد.
ثانیاَ شرکتنامه حاکی از توافق و رضایت شرکاء ، به همراه اساسنامه و اظهارنامه ثبت به عنوان مدارک اصلی تاسیس، به اداره ثبت شرکت ها تسلیم شود.
- اوصاف اساسی شرکت تضامنی
1- در این شرکت هر شریک در قبال کلیه دیون شرکت مسئول است. بنابراین برای شرکاء قالب مطمئنی نیست. اما برای معامله کنندگان با شرکت مطمئن ترین قالب است.
2- برای تاسیس آن حداقل سرمایه ای تعیین نشده است.
3- شیوه های اداره آن بسیار ساده و بسیط است ، از همین رو برای تشکیل شرکت هایی با تعداد زیادی از شرکاء مناسب نیست.
4- در موارد قابل توجهی، تصمیم گیری برای اداره این شرکت ، با اتفاق آراء شرکاء صورت می پذیرد. از این رو قالب برای تعداد اندکی از شرکاء هم سلیقه مناسب است.
5- نقل و انتقال سهم الشرکه در آن با رای تمام شرکاء امکان پذیر است.
- تعداد شرکا در شرکت تضامنی
حداقل تعداد سهامداران جهت ثبت یک شرکت تضامنی 2 نفر و حداکثر بدون محدودیت می باشد. ( ماده 116 ق. ت )
1- در اسم شرکت باید عبارت “شرکت تضامنی” قید گردد.
2- اسم شرکت باید حداقل متضمن نام یکی از شرکاء باشد.
3- اگر اسم شرکت متضمن نام تمام شرکاء نیست، پس از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده است باید از عباراتی مانند “و شرکاء” یا “و برادران” استفاده شود.
- مسئولیت هر شریک
در خصوص مسئولیت شرکاء در شرکت تضامنی باید توجه داشت که :
1- قبل از انحلال شرکت، دیون شرکت از خود شرکت مطالبه می گردد نه شرکاء.
2- در صورتی که شرکت تضامنی منحل گردد باز هم دیون شرکت از خود شرکت مطالبه می گردد. اما اگر دارایی شرکت برای تادیه دیونش کافی نباشد، هر شریک مسئول تادیه کلیه دیون است.
3- هر قراری که برخلاف مسئولیت شرکاء نسبت به کلیه دیون شرکت، بین شرکاء گذاشته شود، فقط در بین خود شرکاء قابل استناد است و در برابر اشخاص ثالث کان لم یکن یا به عبارت بهتر غیرقابل استناد است. ( ماده 117 ق. ت )
- زمان تشکیل شرکت تضامنی
زمان تشکیل شرکت تضامنی، دقیقاَ مانند شرکت بامسئولیت محدود است. یعنی زمانی است که :
1- تمام سرمایه نقدی تادیه گردد، بنابراین در این شرکت، برخلاف شرکت سهامی تعهد به پرداخت وجود ندارد و باید تمام سرمایه از همان ابتدا پرداخت گردد.
2- تمام سهم الشرکه غیرنقدی تقویم شده باشد و آن نیز از همان ابتدا تسلیم گردد.
3- در این شرکت نیز مانند شرکت سهامی تشکیل منوط به ثبت نیست و قبل از ثبت، شرکت تشکیل می گردد.
سوال : اگر در یک شرکت تضامنی ، یکی از شرکاء سهم الشرکه خود را به شخص دیگری منتقل نماید، تکلیف آن از دیون شرکت که قبل از ورود شریک جدید ایجاد شده اند چیست ؟
شریک جدید مانند سایر شرکاء نسبت به تمام دیون شرکت مسئول است چه منشاء آن دین قبل از ورود او به شرکت باشد و چه بعد از ورود او به شرکت. اما شریک سابق که از شرکت خارج شده است، دیگر هیچ مسئولیتی نسبت به دیون قبل از خروج یا بعد از خروجش نخواهد داشت.
ثبت شرکت نیک
{ مجری ثبت انواع شرکت های تجاری }