خیابان ملاصدرا، پلاک 76، ساختمان ثبت ونک

Search
Close this search box.

سهام جمع سهم است به معنای برگ رسید و به مبلغی از سرمایه یک کارخانه یا شرکت گفته می شود. سهم به معنای بهره ، نصیب و حظ آمده است. سهام به معنای حصه مشارکت در هر نوع مشارکت و دارایی مشترک گفته می شود و همچنین به معنی حصه شریک در مال مشترک و سندی است که حکایت از مالکیت حصه معین در شرکت تجاری به نام شرکت سهامی کند و صاحب سهم از تمام مزایای مقرر در اساسنامه شرکت استفاده می کند. یا سهم عبارت است از سهمی که به صاحب آن حق می دهد قسمتی از منافع شرکت و در بعضی مواقع در موقع انحلال شرکت از قسمتی از دارایی شرکت استفاده کند. سهم واحدی است از سرمایه شرکت که نوع و مبلغ آن را اساسنامه شرکت معین می کند.
قانون تجارت سهم را چنین تعریف کرده است که سهم قسمتی از سرمایه شرکت سهامی است که مشخص کننده میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحب آن در شرکت سهامی می باشد.
صدور اوراق سهام
ورقه در لغت به معنای برگه است. ورقه سهم همان برگه ای است که سهم و میزان سهم شرکاء در آن به نحو مقرر در اساسنامه ذکر می گردد که معرف میزان سهم و مشارکت و منافع دارنده آن است . ورقه سهم را نباید با ورقه تعهد سهم یکسان دانست. ورقه تعهد سهم ورقه ای است که پذیره نویس یا قائم مقام او آن را امضاء و متعهد به تامین سرمایه می شود اما ورقه سهم ورقه ای است که متعلق به سهامدار است و معرف میزان سهم و مشارکت و منافع اوست.
صدور اوراق سهام دارای شرایطی شکلی و ماهوی است که مختصراَ به بررسی آن می پردازیم.
شرایط شکلی صدور اوراق سهام
1. اوراق سهام باید متحد الشکل و چاپی و دارای شماره ی ترتیب بوده و به امضای لااقل دو نفر که به موجب مقررات اساسنامه تعیین می شوند برسد.
2. نام شرکت و شماره ثبت آن در دفتر ثبت شرکت ها در ورقه سهم باید ذکر گردد.
3. مبلغ سرمایه ثبت شده و مقدار پرداخت شده آن در ورقه سهم باید ذکر گردد.
4. تعیین نوع سهم در ورقه سهم باید ذکر گردد.
5. مبلغ اسمی و مقدار پرداخت شده آن به حروف و به اعداد در ورقه سهم باید ذکر گردد.
6. تعداد سهامی که هر رورقه نماینده آن است باید در ورقه سهم درج گردد.
شرایط ماهوی صدور اوراق سهام
صدور اوراق سهام نه تنها دارای شرایط شکلی می باشد بلکه باید دارای شرایط ماهوی هم باشد . شرایط ماهوی شرایطی است که به اصالت وجود یا عدم وجود آن مرتبط است که باید آن را در دو مرحله در نظر گرفت.
اول – پیش از ثبت شرکت
مطابق بند 4 ماده 242 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت تا وقتی که شرکت به ثبت نرسیده صدور سهم یا گواهی نامه موقت سهم ممنوع است و در صورت تخلف از چنین منبعی امضاء کنندگان ذیل ورقه سهم که صادرکنندگان آن محسوب می گردند مسئول جبران خسارات وارده هستند.
دوم – پیش از پرداخت مبلغ اسمی سهم
چنانچه ماده 30 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 به آن تصریح نموده است :
مادام که تمام مبلغ اسمی هر سهم پرداخت نشده صدور ورقه سهم بی نام یا گواهینامه موقت بی نام ممنوع است. به تعهد کننده این گونه سهام گواهینامه موقت با نام داده خواهد شد که نقل و انتقال آن تابع مقررات مربوط به نقل و انتقال سهام بانام است.
گواهینامه موقت سهم
لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت به گواهینامه موقت سهم و علت صدور آن و ماهیت آن و شرتیط اولیه به صورت جامع پرداخته است و توضیح داده است تا زمانی که اوراق سهام صادر نشده است شرکت باید به صاحبان سهام گواهینامه ی موقت سهم بدهد که معرف تعداد و نوع سهام و مبلغ پرداخت شده ی آن باشد. این گواهینامه در حکم سند است ولی در هر حال ظرف مدت یک سال پس از پرداخت تمامی مبلغ اسمی سهم باید ورقه ی سهم صادر و به صاحب سهم تسلیم و گواهینامه موقت سهم مسترد و ابطال گردد.
شرایط صدور گواهینامه سهم
1. ثبت شرکت
تا وقتی که شرکت به ثبت نرسیده صدور ورقه ی سهم یا گواهینامه ی موقت سهم ممنوع است در صورت تخلف ، امضاء کنندگان مسئول جبران خسارات اشخاص ثالث خواهند بود. زیرا امضاء کنندگان ورقه سهم همان صادرکنندگان آن هستند که علی القاعده صادرکنندگان و امضاء کنندگان باید از میان موسسین باشند تا گواهینامه سهم دارای اعتبار باشد. در این صورت دارای مسئولیت تضامنی می باشند.
2. رعایت شرایط شکلی و ماهوی صدور سهام
در مورد صدور گواهینامه موقت سهم ، مادتین 25 و 26 قانون تجارت باید رعایت شود. همان طور که صدور سهام دارای شرایطی به شرح مادتین فوق الذکر است صدور گواهینامه سهام هم دارای همان شرایط می باشد. پس باید میزان مشارکت و تعهد و منافع صاحبان آن مشخص باشد زیرا هدف از صدور گواهینامه سهم همین است.
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره می توانید با ما تماس حاصل فرمایید.
ثبت شرکت نیک، با بهره گیری از متخصصان زبده و توانمند آماده ارائه ی خدمات به شما متقاضیان عزیز می باشد.