خیابان ملاصدرا، پلاک 76، ساختمان ثبت ونک

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

در این مقاله قصد داریم در مورد شرکت های شخص محور و سرمایه ای ، طبقه بندی شرکت های تجاری در قانون تجارت و تمامی آنچه که باید در مورد امور وابسته به ثبت شرکت های سرمایه ای بدانید توضیح دهیم .
وفق ماده 571 قانون مدنی ، شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شی واحد به نحو اشاعه .

در قانون ما تعریفی از شرکت تجاری وجود ندارد اما می توان در تعریف شرکت تجاری چنین گفت که شرکت تجاری قراردادی است که به موجب آن یک یا چند نفر توافق می کنند ، سرمایه مستقلی را که از جمع آورده های آن ها تشکیل می گردد اختصاص دهند و در منافع و زیان های احتمالی حاصل از به کارگیری سرمایه ، شریک شوند .

هم چنین به موجب بند 4 ماده 1 قانون اجرای سیاست های کلی نظام ، شرکت ، شخصی حقوقی است که با رعایت قانون تجارت یا قانون خاص حسب مورد تشکیل شده باشد .
مثلا جعفر و اکبر و داوود هر کدام مبلغ صد تومان تعهد می کنند تا شرکت تولید مواد لبنی را تشکیل دهند و به نسبت سرمایه ای که وارد شرکت نموده اند ، در سود و ضرر شرکت شریک شوند .

شرکت های شخص محور و سرمایه ای

شرکت های شخص محور و سرمایه ای

در یک دسته بندی ، شرکت ها به سرمایه ای و اشخاص یا شخص محور تقسیم می شوند که در شرکت های سرمایه ، مسئولیت شرکاء محدود به سرمایه ای است که به شرکت آورده اند ، مانند شرکت سهامی و با مسئولیت محدود ، برای مثال اگر میزان آورده شریک 100 هزار تومان باشد ، مسئولیت او محدود به مبلغ 100 هزار تومان است و پس از انحلال شرکت ، حق مراجعه به اموال شرکای این شرکت ها وجود ندارد .

در موارد استثنایی مانند ماده 143 لایحه در صورتی که شرکت ، ورشکسته شود یا پس از انحلال معلوم شود که دارایی شرکت برای تادیه دیون آن کافی نیست ، دادگاه صلاحیت دار می تواند به تقاضای هر ذی نفع هر یک از مدیران و یا مدیر عاملی را که ورشکستگی شرکت یا کافی نبودن دارایی شرکت به نحوی معلول تخلفات او بوده است ، منفرداً یا متضامناً به تادیه آن قسمت از دیونی که پرداخت آن از دارایی شرکت ممکن نیست محکوم نماید .

اما در شرکت های شخص محور مانند تضامنی و نسبی ، میزان مسئولیت شرکاء نامحدود است یعنی پس از انحلال شرکت ، اگر دارایی شرکت کفایت دیون را ندهد ، طلب کاران می توانند به اموال شخصی شرکاء مراجعه کنند .
تفاوت مهم دیگر در رابطه با شرکت های شخص محور و سرمایه ای ، شیوه نقل و انتقال سرمایه می باشد مثلاً سهام دار شرکت سهامی عام به راحتی و بدون هیچ محدودیتی می تواند سرمایه خود را انتقال دهد ، اما در شرکت تضامنی انتقال سهم الشرکه باید با اتفاق آراء یعنی رضایت تمام شرکاء باشد .
بنابراین ، می توان گفت شرکت ها به دو دسته تقسیم می شوند .

شرکت های شخص محور و سرمایه ای

سرمایه و شخص محور

  • در شرکت سرمایه ، مسئولیت تا میزان سرمایه مگر موارد استثنایی
  • شرکت شخص محور ، انحلال و عدم کفایت دارایی در مقابل دیون که برابر است با مراجعه به اموال شخصی شرکاء

طبقه بندی شرکت های تجاری

طبقه بندی شرکت های تجاری در هر کشور تابع نظام حقوقی همان کشور است و لذا نمی توان طبقه بندی واحد بین المللی برای شرکت های تجاری متصور شد و حتی فراتر از آن ، هر نوع شرکت ممکن است مفهوم و جایگاه خود در هر کشور را داشته باشد.
به عبارتی ، شرکت سهامی در ایران دارای همان تعریف از شرکت های سهامی در کشورهای دیگر نیست که شرکت با مسئولیت محدود نیز اینچنین است .

قانون تجارت ایران در ماده 20 ، شرکت های تجاری را بر 7 قسم و به شرح ذیل احصاء نموده است :

  • شرکت سهامی
  • شرکت با مسئولیت محدود
  •  شرکت تضامنی
  •  شرکت مختلط غیر سهامی
  • شرکت مختلط سهامی
  •  شرکت نسبی
  • شرکت تعاونی تولید و مصرف

 

سامانه ثبت شرکت نیک

راهنمای شرکت های شخص محور و سرمایه ای

شما میتوانید جهت آگاهی بیشتر در مورد شرکت های شخص محور و سرمایه ای و همچنین مشاوره در زمینه های ثبت شرکت ، ثبت برند تجاری ، ثبت تغییرات شرکت و دیگر امور ثبتی ، با شماره 02188888822 تماس حاصل فرمایید .
همچنین برای دیدن کلیپ های آموزشی میتوانید ما را در اینستاگرام ثبت نیک دنبال نمایید .